Ranfru_TelersenRassen_slider2

Onze Telers

Een van de telers van het eerste uur is Fruitteeltbedrijf Van Randwijk Van Doorn uit Strijensas. Dit bedrijf is 19 ha groot en gespecialiseerd in het telen van (stoof)peren en zoete kersen. Het perceel ligt naast het Hollands Diep op een unieke locatie. Uiteraard Global G.A.P.. gecertificeerd. Door het gebruik van natuurlijke meststoffen wordt een optimale bodemleven bereikt en geeft de beste smaak aan de vruchten en zorgt voor een langere houdbaarheid.

Onze Rassen

In Nederland is de teelt van stoofperen bescheiden. Niet alleen door het totale areaal van 500 hectare maar ook omdat het slechts om vier rassen draait. Voor de commerciële handel worden de Gieser Wildeman en Saint Rémy aangeplant. De andere twee rassen, de Winterriet peer en de Zoete Bredero, worden puur door de liefhebber geteeld. Beide eerstgenoemden zijn uitstekende stoofpeerrassen met roodkokende vruchten.

Gieser Wildeman

Door fijnproevers vaak tot de lekkerste stoofpeer betiteld en momenteel het meest geteelde, commerciële ras. Een kleine, knusse peer van Hollandse origine die uit 1850 stamt. Gekweekt door de heer Wildeman nabij Giessendam (Zuid-Holland). De boom is klein en gedrongen, heeft witte bloesem en de vruchten kunnen geplukt worden van half september tot begin oktober. Het is een zelfbestuiver maar een matige groeier die wel makkelijk gezond te houden is. Wanneer deze in natte grond staat worden er hoge eisen aan de verzorging gesteld. De peren koken licht- tot bruinrood af en zijn tot ver in de lente te bewaren.

Saint Rémy

Dit ras vindt zijn oorsprong in het oude België. In 1838 gevonden in Luik door kweker Lequarré maar pas in de 20ste eeuw populair geworden. De Saint Rémy is de grotere en iets zuurdere tegenhanger van de zoete Gieser Wildeman. Dit ras groeit aan een fors en steil groeiende, compacte boom met witte bloesem. Na kruisbestuiving, dus met behulp van andere bomen, kan er in oktober geplukt worden. De constant hoge opbrengst bestaat uit grote, stompe groene tot groengele vruchten vol roestkleurige stippen en met een rode blos met stippen aan de zonzijde. De schil is ruw, de steel vlezig en de vrucht kleurt roze bij het stoven. Ook deze peer is goed tot in de zomer bewaarbaar.

Pinova stoofappel

Dit is een kruising van Clivia met Golden Delicious, gekweekt in Duitsland. De groeikracht van de bomen is zwak tot matig. Pinova bloeit gelijktijdig met Jonagold. De vruchten hebben een groengele achtergrond met een rode tot oranje blos en hebben een goede hardheid en voldoende natuurlijke suikers. Het zuurgehalte is nogal laag. Pinova geeft een goede en vroege productie. De vruchten zijn weinig gevoelig voor schurft, maar niet resistent.

De Pinova is goed te bewaren. De pluk valt eind september begin oktober.

Onze Locaties

Naast teelt van stoofperen op het eigen teeltbedrijf werken we met contracttelers, die conform onze wensen en eisen de Hollandse stoofperen telen. Waar in Nederland onze stoofperen groeien is direct te zien op de landkaart.

Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard, ook wel geschreven als Hoekse Waard, wordt door velen beschouwd als één van de Zuid-Hollandse Eilanden, maar ook als een waard. In het westelijk deel liggen de Beijerlandse polders, waarmee het westelijk deel van de Hoeksche Waard ook wel in zijn geheel als Beijerland wordt aangeduid. De Hoeksche Waard heeft als Nationaal Landschap als status.

© Copyright - Ranfru